En trevlig dag med likasinnade...

gav i alla fall lite resultat, även om det blev mest prat. Jag hjälpte också till med lite tips och råd och att ställa in en bandkantare till en Coverpro så resultatet skulle bli så bra som möjligt. Och så fick jag med egna ögon faktiskt se hur stor skillnad clearviewpressarfoten gör för stygnlängden (jag använder ju bara clearview och har gjort sedan typ dag ett då jag köpte allt på en gång). Med den vanliga pressarfoten tillhörande just bandkantaren blir det korta stygn, men clearviewfoten gav långa fina stygn när allt var optimalt inställt. Så varför, varför är inte clearview standard till pressarfoten i stället?! Så jag misstänker starkt att det kommer bli shopping utav en sådan fot utav sykompisen här näst ;-)
 
Men som sagt, jag hann med att sy lite också, i alla fall tre plagg blev det, även om det saknades knappar och muddar på ett par byxor när mina vänner åkte härifrån. Men det åtgärdades relativt snabbt och lilla herrn som fick byxorna kastade snabbt av sig de han hade på sig och hoppade i de nya. Satte sig på cykeln och kom in duktigt lerig. Nu är det bara att hoppas att de där förbaskade lerfläckarna vill försvinna. Har tidigare råkat ut för att kläder med just sand/lera har varit svåra att få helt rena. Och det vore ju himla trist på helt nya, schyssta brallor. Att sy gick i alla fall smidigt, jag repade upp ett par sömmar och fick sy om ett kantband då jag varit lite för generös vid starten och därmed saknade en ynka centimeter kantband på slutet.
 
Tyg: härliga violer ifrån Znok design och vit mudd från Stoff & Stil. Storlek M/L.
 
Eftersom mina maskiner var trädda med vit tråd, högg jag in på några plagg just i vitt. Jag har just inge helvita plagg och det blev det ju inte heller den här gången. Men jag lät i alla fall tyget få vara det framträdande och tog neutrala detaljer. Hade först tänkt använda jersey att kantband med, men fick det inget snyggt så jag valde till sist att köra med muddväv vilket blev kanon. Nu har jag klippt upp hela min "lilla" bit (har dock en större bit kvar för mer egosömnad längre fram, ser nog en somrig klänning framför mig i tyget).
 
Tyg: exakt som ovan, kompletterade dock stassen med bruna tryckknappar från 3exter (i stort sett exakt samma bruna ton som den ljusare i tyget). Eget mönster i stl 86.
 
Finaste lillherrn i familjen kommer nästa vår/sommar få vara fin i den här bodyn. Eller, han kanske växer i stl 86 fortare än så, men den kommer läggas åt sidan för bruk längre fram. Känns galet att sy i stl 86, men jag ligger gärna lite före eftersom jag ser att det är si och så med sytiden mellan varven (även om jag oftast är väldigt effektiv och hinner mkt när jag väl får chansen att sitta ostörd, så är de stunderna allt färre). Eftersom jag gillar body och har mönstret upp till stl 92 så är jag ganska säker på att vi fortfarande kommer använda body då som plagg nummer ett i garderoben.
 
En liten detaljbild, även om man nu inte ser detaljerna så där jätteförstorat. Jag är riktigt nöjd att jag faktiskt valde de bruna knapparna till, för jag tycker det blev trevligt med avbrottet i allt det vita.
 
Insåg snabbt när jag lade ihop plaggen jag sytt idag att byxorna i tyget nedan skulle kunna funka riktigt bra till bodyn, så det kommer nog bli ett par liknande till lilleman i stl 86, har några meter kvar utav den randiga härliga velouren. De här är alltså till busiga 5-åringen och redan smutsiga ;-). För ovanlighetens skull så använde jag en bredare resår i både midja och benslut och gjorde mudden som en resårkanal. I midjan är mudden fastsydd med overlocken i ett enda svep, medan byxmuddarna ligger lösa i mudden dock fastsydda med en förstärkt raksöm precis vid innerbenssömmen. På så vis är den lite lättare att vrida rätt. Att det blev resår i var helt enkelt för att den här mudden är väldigt slapp, men eftersom det var den som var absolut snyggast färgmässigt ville jag ändå använda den. Annars gillar ju både jag och barnen fortfarande enbart mudd även i midjan. Även bensluten fick ju kortare mudd än vanligt så de här brallorna har inte riktigt lika lång användningstid som övriga, men fina blev de!
 
Tyg: Velour från en webshop som jag knappt minns vad den heter, men jag tror det är Miniskunk (ha jag hade rätt, googlade fram det). Mudden är från JNYdesign. Storlek 110.
 
Lite detaljer igen då. Så här föredrar jag att göra dekorsömmarna när jag syr mina muddisar med fickor (innertyget fick bli brunt den här gången, hade inget turkost och inget marinblått, men det funkade detta också). Jag stickar alltid ned grensömmen, men inte så ofta sidsömmarna, men det blir himla snyggt det också, så det kommer säkert bli mer av den detaljen ;-)
 
Och så till slut: tygutmaningen! Till linne och body har det gått åt ungefär 0,75 m på full bredd. Muddbyxorna går det väl åt ca 0,6 m tyg dock ej på full bredd, så låt säga total tygåtgång 1 meter (som sagt, räknar hellre i underkant). 34 meter förbrukade tyger på 2½ månad är inte illa och jag är nöjd (eller, så är det ganska illa = totalt beroende av tyg och av att sy *skratt*) och jag tycker att jag fått ett bättre hum om hur mycket tyg det går åt till olika saker. Inte bara en, utan flera vinster med utmaningen med andra ord. Mitt mål är att fortsätta tänka efter och köpa det jag verkligen, verkligen vill ha, inte allt "bara för att".

Majorna - om kärleken till tyg

Kärleken till ett tyg. Ja, där kommer återigen den där funderingen upp. Tyget "Majorna" från Liandlo såg jag som snabbast precis när det kommit ut. Inget jag lyfte på ögonbrynen åt alls. Först... Men sedan, när jag fick se det första plagge i tyget, ett vuxenlinne, ja då var jag fast. Men till min fasa var då tyget slut och gick inte alls att uppbåda. Alla höll hårt i det och hos försäljaren var det slut. Egentligen är inte tyget så galet märkvärdigt, men jag kunde inte släppa det. Och så en dag finns det en bit till försäljning i en facebookgrupp. Men jag missar det. Till min glädje är det en utav mina bästa vänners vän som har köpt det. Och min goa, underbara vän som vet hur jag suktat efter det låter mig få köpa det i stället. Där kan vi snacka tyglycka!
 
Och nu har jag alltså lyckats förädla hela tygbiten i olika plagg. För även om jag tycker mycket om tyget så gör det ju bäst nytta som något man kan använda OCH titta på samtidigt. Fem stycken användbara plagg fick jag till utav tygbiten som inte var riktigt en hel meter, lite saknades. Och jag fick tänka till och pussla en hel del, men är riktigt nöjd med slutresultatet. Först ut fick givetvis ett linne till mig själv bli eftersom det var det plagget jag såg framför mig i tyget från allra första början. Det bästa med att sy linnen är att det går ruggigt fort. Jag har fler på gång lite längre fram och kan då göra en beskrivning av hur just jag går tillväga.
 
 Tyg: Majorna från Liandlo, vit muddväv från Stoff & Stil. Storlek ca M (sitter lite i tightaste laget just nu).
 
Sedan gjorde jag så där som man inte ska göra. Jag ville sy ett plagg till min lilleman också och provade ju inte att lägga ut delarna ordentligt först. Utan började bara klippa till. Med resultatet att jag stod med ett helt bakstycke, ärmar som var lite i kortaste laget (men lite längre muddar rådde ju bot på den detaljen) och så noll framstycke. Det var komplett omöjligt att få ut ett helt framstycke. Men så mindes jag en body ifrån Polarn & Pyret som vi haft i vår ägo till näst yngsta sonen (om jag inte minns fel). Bodyn hade faktiskt delat framstycke med knäppning fram. Så jag beslutade mig för att göra på det viset för att få till min body. Och jag är nöjd, till och med riktigt nöjd över slutresultatet. För att det inte ska glipa så satte jag knapparna ganska så tätt och valde dessutom att använda orange och gröna knappar. Det gav en glad effekt ;-)
 
Tyg: som ovan, knappar från 3exter. Eget mönster som bas med inspiration från PO.P body, storlek 80 (är dock lite nervös för att benöppningarna blev i tightaste laget...
 
 
Efter de två "huvudnumrena" sydda utav tyget fanns det fortfarande några små bitar kvar. Och det går ju inte att låta dem gå till spillo. Så nedan följer tre varianter utav mössor. Samtliga i storlek 0-2 månader ca så de finns till FÖRSÄLJNING. 75 kr styck tar jag för dem så hojta till om du är intresserad. Kanske något för dig som är Göteborgare ;-) för det är väl där Majorna hör hemma?!
 
 Tyg: Förutom tyget majorna är vit bomull/lycra från Jofotex använd här till kantband. Söta små mössor i enkelt tyg. Tyvärr för smått för min lilleman.
 
Mera mössor när trådfärgen på overlocken och övriga maskiner stämde fick det bli. Även dessa i storlek passande lite mindre småttingar än min egen. Mössorna med verktyg stl 36/38 och hjälmmössan storlek 4-6 mån ca. Lilleman kan ha den (men har ganska nätt huvud) men den är i minsta laget. Där provade jag på en ny detalj: den utvändiga overlocksömmen har blivit dold bakom "kantband". Ger en rätt schysst effekt faktiskt.
 
Tyg: verktyg & gult kantband från Znok design, Björnen sover från Liandlo och vit bomull/lycra (ekologisk) från Jofotex.
 
 
Sista plagget ut för den här gången är ytterligare ett linne. Tyget med glassar nedan har fått tjänstgöra som ett "testtyg" där jag provar lite nya modeller med både gott och mindre positivt resultat. Nedan är utav det första slaget. Jag kände mig efter två par linnen i modellen ovan (med brottarrygg) inte helt nöjd med ryggens utförande. Tyckte att brottarryggspartiet var lite för brett. Men inspiration ifrån en mysig dräkt jag köpt nyligen så ritade jag ett kompletterande bakstycke till linnet. Och nu börjar det verkligen likna något. Är jättenöjd med resultatet.
 
Men jag gjorde faktiskt två förändringar till: i stället för att lägga ut mönsterdelarna på tyget och göra sömsmånen extra bred så flyttade jag i stället ut mönstret lite från mittvikningen för mera vidd. Och lade på normalbredd på sömsmånen i sidorna. Det blev kanon! Dessutom gjorde jag linnet ca 5 cm längre än tidigare då jag uppmärksammat att jag går och drar lite i de två tidigare linnena. Nu ska jag prova det här i en annan tygkvalitet och så får vi se om jag är definitivt nöjd.
 
Tyg: ett glassigt tyg från tyg.se rakt igenom. Efterskänkt av min mor som tack för hjälpen med lite sömnadshjälp tidigare i somras. Storlek M.
 
Och så var det ju det där med tygåtgången då. För egen del fortsätter tygutmaningen knappt två veckor till. Till ett linne går det åt ca 0,75x1,0 m tyg och jag vet ju att Majorna var nästan en meter. Jag skulle tippa på att den totala tygåtgången ligger någonstans mellan 1,5-2 meter för samtliga plagg ovan, men det är en grov gissning. Jag gör som tidigare och väljer att räkna lågt så har jag i alla fall inte "fuskat" Det gör att den totala tygåtergången nu är uppe i 33 meter (vilket innebär att jag alltså fått möjligheten att inhandla 11 meter tyg). Nu är sybordet snart, snart tömt och sedan ska jag ge mig in på ett riktigt roligt och lite mer tidskrävande projekt. Återkommer!

Sköna violer & söta små sköldpaddor

Jag har en varm fluffig och mysig morgonrock i fleece. Sådan där hårig lyxigare fleece som jag aldrig kommer ihåg vad den heter, men den är mycket gosigare än vanlig. Under sommaren har jag inte använt den alls då den liksom är för varm. Nu verkar ju sommaren vara slut, men morgon/badrocken lär komma till användning ändå. Basen är vanlig strechfrotté. Ganska tunn och inte speciellt lyxig. Men jag har lagt ner mycket arbete på detaljerna och tillsammans med det härliga violtyget tycker jag att slutresultatet blev riktigt snyggt. Det enda jag inte är helt nöjd med är fickorna eftersom jag använda vanliga maskinen och en dekorsöm på den för att få dit dem och det gav ett vågigt resultat. Förhoppningsvis drar det ihop sig lite vid tvätt.
 
Och CoverPron, denna ljuvliga maskin, skötte sig som en dröm. Jag har alltså sytt duktigt många aviga trippelsömmar på den här rocken och fått repa upp EN. En enda söm och det var över den ena ärmkullen där det blev hoppstygn. När jag bytte nålar sist det trasslade tänkte jag att jag skulle ge EL nålarna en ny chans (har inte riktigt kommit överens med dem då jag tyckte de misshandlade tygerna lite) och sedan dess har alltså maskinen jobbat på exemplariskt. Så nöjd!
 
Tyg: turkos strechfrotté från Jofotex och Znok designs härliga violtyg. Storlek ca M.
 
Mönster från Stoff & Stil.
 
Bakifrån är den minst lika snygg.
 
Som sagt, jag lade ner lite extra jobb på detaljerna den här gången. Min andra morgonrock har inga fickor och det har jag saknat. Smidigt att stoppa småsaker i, samt telefonen. Eftersom strechfrottén inte fanns i tillräcklig mängd fick jag verkligen pussla för att få till alla delar. Dessutom har jag gjort den här bra mycket kortare än denn förra. Mer "somrig" med andra ord. Och att piffa med infodringar i violtyget blev givet när de av en slump hamnade bredvid varandra (violerna har annars legat i tyghyllan "i väntan på rätt tillfälle", men nu har jag inhandlat flera meter så då kunde jag sväva ut lite). Och som sagt de aviga trippelsömmarna använde jag mig flitigt utav. På den förra morgonrocken fäste jag skärpet i sidsömmarna vilket inte blev helt toppen. Den här gången valde jag att göra enligt mönstret, fast ändå inte riktigt. Hällorna är riktigt ordentligt ditsydda och så är bandet även ordentligt fastsytt mitt bak eftersom jag avskyr lösa band. Nedan finns lite klickbara bilder på detaljerna. 
 
Jag kommer känna mig så fin i min nya morgonrock! Härligt att gosa runt i på helgmorgnarna (och en och annan sen kväll).
 
Turkos tråd i maskinerna = lite effektivt jobb också. Så tre par tillklippta kalsonger till 5-åringen fick också bli färdiga. Så nu är hans kalsongförråd påfyllt och återigen har jag lyckats med att få till bara hemsydda kallingar. Barnen gillar dem ju och det här mönstret är mycket mer välsittande än det förra. Ska nog passa på att klippa till kalsonger utav småbitar av tyg som blir över så det finns färdigt i småstorlekar vartefter minstingen växer för kalsonger är tidskrävande att sy om än ganska roliga. Men det är inget jag tar upp beställning på eftersom det är för mycket jobb utifrån pengen man får ut för dem. Men till mina egna barn känns det helt ok.
 
Tyg: sköldpaddor från Kameleont design, mjuk resår från Bibbis textil.
 
Och så var det den däringa tygutmaningen också. Eftersom strechfrottén var en väldigt oregelbunden bit så har jag dålig koll på tygåtgången, men från axel-fåll är det knappt 1 meter och det lär ha gått åt full bred till bakstycke samt de två framstyckena. Sedan tillkommer tyg till luva, bälte, ärmar, fickor, så det har definitivt gått åt 1,5 meter, förmodligen något mer. Kalsongerna går det åt betydligt mindre tyg till, någonstans mellan 0,3-0,5 m på full bredd, så gissningsvis har det gått åt 2 meter till allt ovan.Det gör att den totala tygåtergången nu är uppe i 31,5 meter. Och ännu är inte sybordet rensat på tillklippta projekt ;-)